READSEARCH

De typografische onderzoeksgroep READSEARCH focust op leesbaarheidsonderzoek. Letterontwerp en/of typografie worden vanuit een multidisciplinair en wetenschappelijk perspectief bekenen, maar steeds gericht op mogelijke toepassingen. Het ontwerpen vormt samen met experimenteel, maar theoretisch gefundeerd onderzoek een substantieel onderdeel in de studies.

READSEARCH biedt een unieke en inspirerende omgeving waarin ontwerpend onderzoekers, letterontwerpers, wetenschappers, studenten en stakeholders samenkomen door onderzoek, lessen en documentatie. In deze omgeving zijn denken en creëren perfect gesynchroniseerd.

READSEARCH positioneert zich zowel in de historische typografische ontwikkeling, als in de impact van de technieken voor het ontwikkelen van letters het letterzetten. Tijdens het onderzoek houden we gevestigde conventies in het achterhoofd, terwijl wij ook bestuderen hoe deze conventies kunnen werken in digitale media en in complexe informatiestructuren, of wat zij kunnen betekenen voor de digitale typografie. De digitalisatie zorgde voor het ontstaan van nieuwe typografische specificaties welke niet alleen verschillen tussen platformen en gebruikersscenario’s, maar ook in tijd. (Typografische ontwerpers zijn personen met vele vaardigheden of maken deel uit van een team van designers en programmeurs). Naast de klassieke typografie verkent READSEARCH tevens de grenzen van de leesbaarheid voor verschillende doelgroepen. READSEARCH is zich bewust van mogelijke combinaties van bovenstaande parameters.

READSEARCH onderzoekt verschillende topics: ritme & leesbaarheid, ritme en leescomfort, visuele prosodie, dyslectische lezers, beginnende lezers, lezers met een visuele functiebeperking, homogeniteit & heterogeniteit in lettertypes en leesergonomie.

Coördinator: Ann Bessemans, Ann.Bessemans@PXL.BE, info@readsearch.be
Onderzoekers: Ann Bessemans, Maria Pérez Mena, Erik Nuyts en Maarten Renckens