PXL-MAD organiseert op donderdag 7 en vrijdag 8 november het congres kunst.vormen.  Kijk hier voor meer info

Vrije grafiek

Vrije Grafiek is een keuzetraject van de afstudeerrichting Vrije Kunsten van de academische opleiding Beeldende Kunsten.

Programma

Vrije Grafiek kent een ware revival. Door de combinatie van traditionele technieken en hedendaagse technologie kenmerkt dit atelier zich vooral door een waaier aan mogelijkheden en toekomstperspectieven. De reproduceerbaarheid, zowel in het maken van multipels als bij het creëren van uniek werk, vindt zijn plaats binnen de hedendaagse kunstscène.

Vanaf het tweede bachelorjaar Vrije Grafiek verken je de breedte van Vrije Kunsten, onder meer door cross-over opdrachten en een project in de open ruimte. Net omwille van de verbondenheid met de andere ateliers Vrije Kunsten biedt het atelier Vrije Grafiek je de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen tot een eigenzinnige, authentieke en onderzoekende kunstenaar. Respect voor de specificiteit van de discipline gaat gepaard met theoretische verdieping, aandacht voor hedendaagse internationale tendensen, discipline-overschrijdende projecten en individuele gesprekken met zowel je collega-studenten als je docenten. Je krijgt zo de mogelijkheid om zelfstandig je eigen praktijk te ontplooien, je eigen positie te bepalen en zelf je tools te kiezen.
 

Werkveld

Via lezingen, atelierbezoeken en deelname aan tentoonstellingsprojecten ontdek en ervaar je het ruime werkveld. Zo organiseren we elk jaar een gevarieerd aanbod aan gastsprekers. De voorbije jaren waren onder meer Walter Swennen, Gert Robijns, Philippe Van Cauteren (S.M.A.K., Gent), Vaast Colson, Anne-Mie Van Kerckhoven, Sven ‘t Jolle, Nav Haq (MuHKA, Antwerpen), Elly Strik, John Körmeling, Frank Demaegd (Zeno-X, Antwerpen), Kasper Bosmans, Johan Creten, Jos De Gruyter & Harald Thys, Kasper Bosmans en Cécile B. Evans te gast.
 

Internationalisering

De praktijk van een hedendaags kunstenaar is bij uitstek internationaal en dat is duidelijk voelbaar in de invulling van de ateliers Vrije Kunsten. Jaarlijks komen er meerdere buitenlandse gastdocenten op bezoek, worden er projecten georganiseerd in samenwerking met buitenlandse Schools of Arts, bezoek je belangrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland en wordt je werk afgetoetst aan internationale ontwikkelingen. Bovendien kun je in het derde bachelorjaar Vrije Grafiek op Erasmusuitwisseling gaan bij één van onze vele partnerinstellingen binnen en buiten Europa en kun je tijdens je masterjaar een stage lopen in het buitenland. 
 

Studentenprofiel

Altijd al interesse gehad in drukkunst? Heb je een ruime artistieke en maatschappelijke belangstelling? Ben je gepassioneerd en bezield door het in beeld brengen of in een vorm gieten van concepten? Wil je artistiek zoeken naar uitdrukkingsvormen en heb je een onderzoekende creatieve geest? Dan ben je misschien wel de geknipte persoon voor Vrije Grafiek. We richten ons in de eerste plaats op studenten met persoonlijkheid en met een grote creatieve inzet. Wij bieden je een grote flexibiliteit en een ondersteuning door topkunstenaars om je eigen parcours te zoeken en uit te bouwen.
 

Beroepsmogelijkheden

Afhankelijk van je interesses en ambities kom je als afgestudeerde master op verschillende plaatsen terecht in het werkveld. Idealiter kom je terecht in de kunstwereld als professioneel kunstenaar. Met een diploma van Master in de Beeldende Kunsten op zak is het ook mogelijk om tewerkgesteld te worden in het brede veld van de culturele sector. Bovendien kan dit diploma aangevuld worden met een Educatieve Masteropleiding (60 studiepunten) met als doel een carrière in het (kunst)onderwijs of kan het zelfs een stap zijn naar een academische carrière, zoals het Doctoraat in de Kunsten. Een bachelor na bachelor in de creatieve therapie biedt afgestudeerden ook in de psychische hulpverlening carrièremogelijkheden.
 

Docenten

Karin Peulen
Mike Feijen
Lisa Vlamminck