Vrije kunsten
Vrije Kunsten is een afstudeerrichting van de academische opleiding Beeldende Kunsten.
Denk jij buiten de gebaande paden? Ben je kritisch, gedreven en nieuwsgierig naar de wereld om je heen? Dan zijn de ateliers van de opleiding Vrije Kunsten dé plek waar jij je thuis kunt voelen. Hier ontwikkel je jezelf tot een verfijnde, authentieke en onderzoekende kunstenaar in een wereld die steeds complexer wordt. Multidisciplinaire projecten spelen een belangrijke rol in het ontdekken van jouw eigen stijl. Dit doe je niet zonder een solide theoretische kennis van hedendaagse kunst, en tijdens je opleiding ben je voortdurend in dialoog met je medestudenten en docenten.
Vijf unieke ateliers
In het eerste bachelorjaar kies je voor een van de vijf diverse hoofdateliers: Keramiek, Open Senses Lab, Schilderkunst, Sculptuur & Installatie of Vrije Grafiek. Het curriculum bestaat uit tradities, technieken, beeldtaal en een kritische kijk op deze onderwerpen. In de masteropleiding ontwikkel je een eigen, uniek pad met een masterproject en -scriptie. Daarnaast maak je kennis met het kunstenlandschap door middel van een stage.
Minor-ateliers
Vanaf het tweede bachelor kies je twee minor-ateliers. Onze visie op kunstonderwijs is levendig, kritisch en in tune is met de hedendaagse culturele en technologische veranderingen, maar nog steeds stevig verankerd is in de tradities van de schone kunsten. We stimuleren flexibiliteit, vrijheid en samenwerking tussen verschillende ateliers om beter in te spelen op de uitdagingen in zowel de kunstwereld als de maatschappij.
Atelier Keramiek: Traditie, Innovatie en Experiment
Keramiek is een keuzetraject van de afstudeerrichting Vrije Kunsten van de academische opleiding Beeldende Kunsten.
Atelier Keramiek combineert een rijke keramische traditie met moderne technieken. Je leert de rol van keramiek in hedendaagse kunst herdenken en ervaart het unieke, tactiele karakter van klei in een gedigitaliseerde wereld. Je ontwikkelt diepgaande materiaalkennis en transformeert klei tot unieke kunstwerken, terwijl je je eigen artistieke stem vindt. We stimuleren het combineren van keramiek met andere disciplines, waardoor je je creatieve horizon verruimt: van keramische objecten tot installaties en performances.
Persoonlijke begeleiding en exclusieve kansen
Onze kleinschalige aanpak biedt persoonlijke feedback en intensieve begeleiding, zodat je je potentieel optimaal benut. Exclusieve activiteiten, zoals het Clay Matters Symposium en masterclasses in performance, monumentaal draaiwerk en 3D-printing in klei. Specifieke keramiekreizen naar plekken als La Borne (Frankrijk), Jingdezhen (China) en het EKWC (Nederland) geven je een bredere kijk op de internationale keramische kunstwereld.
Topfaciliteiten
Atelier Keramiek beschikt over moderne werkplaatsen met uitgebreide tools, een ovenlokaal met zes keramiekovens en specialistische ruimtes zoals een draailokaal, spuitlokaal en een 3D-printer voor klei.
Atelier Open Senses Lab: Waar Kunst en Zintuigen Samensmelten
Open Senses Lab is een keuzetraject van de afstudeerrichting Vrije Kunsten van de academische opleiding Beeldende Kunsten.
Maak kunst die ruikt, proeft, voelt, beweegt en inspireert. In het Open Senses Lab staat een complete zintuiglijke ervaring centraal. Je gebruikt geur, smaak, tactiliteit, beweging en geluid als bouwstenen voor meeslepende installaties, performances en kunstwerken.
Wat maakt Open Senses Lab uniek?
Leer geur, smaak, aanraking en beweging te integreren in je kunst. Creëer interactieve installaties en zintuiglijke sculpturen die je publiek niet alleen zien, maar ook ervaren. Ontwikkel kunst die inspireert en uitnodigt tot participatie. Geef je publiek een actieve rol in je werk door performance, tactiele elementen of geurkunst. Experimenteer vrij met materialen en ideeën. Ontwikkel een unieke artistieke stem die voorbijgaat aan traditionele kunstvormen.
Hoe groei je bij ons?
Ontdek internationale kunsttendensen en verfijn je artistieke identiteit door intensieve coaching en samenwerking met anderen. Naast technische vaardigheden leer je bewust omgaan met je zintuigen en kritisch reflecteren op de impact van je werk.
Atelier Schilderkunst: Jouw Canvas, Jouw Wereld
Schilderkunst is een keuzetraject van de afstudeerrichting Vrije Kunsten van de academische opleiding Beeldende Kunsten.
Atelier Schilderkunst biedt een plek voor dialoog, experiment en persoonlijke groei. Je verkent de historische en hedendaagse context van schilderkunst en ontdekt je eigen artistieke stem.
Wat kun je verwachten?
Verdiep je in internationale stromingen en kunstgeschiedenis om je werk in een rijke context te plaatsen en na te denken over wat schilderkunst vandaag betekent. Werk vanaf het tweede jaar aan projecten in de openbare ruimte en combineer schilderkunst met andere disciplines om je als onderzoekende kunstenaar te ontwikkelen. In het derde jaar experimenteer je met muurschilderingen, waarbij je ontdekt hoe context en schaal je werk versterken.
Hoe ontwikkel je jezelf?
Je leert niet alleen schilderen, maar ook theoretisch reflecteren op je werk en dat van anderen. Samen met medestudenten en docenten verken je je positie binnen de hedendaagse schilderkunst. Je ontmoet toonaangevende kunstenaars en curatoren zoals Luc Tuymans en Philippe Van Cauteren en krijg een inkijk in de internationale kunstwereld. Gastdocenten, tentoonstellingsbezoeken en Erasmus-uitwisselingen bieden je een internationaal perspectief. In je masterjaar kun je zelfs stage lopen in het buitenland.
Atelier Sculptuur & Installatie: Hier creëer je Grootse Ruimtelijke Projecten
Sculptuur & Installatie is een keuzetraject van de afstudeerrichting Vrije Kunsten van de academische opleiding Beeldende Kunsten.
Atelier Sculptuur & Installatie is een dynamische plek waar beeldhouwkunst en ruimtelijke installatie centraal staan. Hier verleg je creatieve grenzen en vind je jouw unieke artistieke stem.
Wat kun je verwachten?
Leer historische invloeden begrijpen en verbind deze met de hedendaagse kunstwereld terwijl je jouw eigen stijl ontwikkelt. Speel met materialen, vormen en concepten om een persoonlijke beeldtaal te creëren. Je leert traditionele technieken en past deze aan aan de snel veranderende kunstwereld. Werk aan projecten in de openbare ruimte en doe cross-over opdrachten met andere disciplines. Deze samenwerkingen verbreden je horizon en stimuleren nieuwe ideeën.
Hoe ontwikkel je jezelf?
Intensieve coaching, gastdocenten, studiereizen en deelname aan tentoonstellingen en stages helpen je jouw visie te verfijnen en je voor te bereiden op de professionele kunstwereld. Internationale trends en reflectiesessies geven je een breder perspectief en helpen je jouw plek in de kunstwereld te vinden.
Atelier Vrije Grafiek: Jouw Community, Jouw Kunst
Vrije Grafiek is een keuzetraject van de afstudeerrichting Vrije Kunsten van de academische opleiding Beeldende Kunsten.
Atelier Vrije Grafiek is een learning community waar creativiteit, samenwerking en experiment centraal staan. Hier ontwikkel je je eigen artistieke stem en verken je de tradities én toekomst van grafiek binnen een inspirerende gemeenschap.
Wat maakt dit atelier uniek?
Werk samen met medestudenten en docenten in een open omgeving. Deel ideeën, debatteer over kunstpraktijken en leer van elkaars inzichten en ervaringen. Beheers traditionele technieken en herinterpreteer deze met andere materialen of vormen, zoals ruimtelijk werk. Of je nu unieke kunstwerken maakt of multipels reproduceert, je ontwikkelt je eigen stijl binnen grafiek. Elke student heeft een eigen rustige werkplek, ideaal om je artistieke proces te verdiepen. Regelmatige feedback van docenten en peers helpt je verder te groeien.
Residentie en internationale ervaring
Elk jaar ga je op residentie naar het Frans Masereel Centrum, een internationaal gerenommeerd grafiekinstituut, waar je experimenteert met nieuwe technieken en projecten. Het resultaat wordt gepresenteerd in een tentoonstelling op school. Toonaangevende gastdocenten zoals Ignace Cami en Julie van de Vaart inspireren je om nieuwe grenzen te verkennen.
Tentoonstellen
Docenten Vrije Kunsten zijn experts in hun vakgebied en inspireren je via lezingen en atelierbezoeken. Je ontdekt het kunstlandschap van vandaag door middel van tentoonstellingen in musea, cultuurcentra, en andere creatieve ruimtes. In je masterjaar kun je tussentijdse presentaties houden in onze expositieruimte 'GYM', en je sluit af met een eindwerk tijdens de jaarlijkse EXcITed-tentoonstelling. Daarnaast zijn er ook meerdaagse studiereizen naar onder andere Venetië, Parijs en Arles.
Wat na de opleiding Vrije Kunsten?
Na je opleiding kun je aan de slag als zelfstandig kunstenaar, maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden binnen de culturele en artistieke sector, zoals onder andere curator, artistiek leider of conservator.
Educatieve masteropleiding
Of wil je jouw artistieke vaardigheden delen met anderen? Dan kan je de Educatieve Master Audiovisuele en Beeldende Kunsten volgen. Hiermee kan je aan de slag als docent, lector of expert binnen scholen of kunsteducatieve organisaties.
Meer info over Vrije Kunsten? Contacteer Luk Lambrecht (Luk.Lambrecht.PXL.BE), coördinator van de afstudeerrichting Vrije Kunsten.