Vrijdag 4 oktober verdedigt Charlotte Vanhoubroeck haar doctoraatsonderzoek. Wil je de verdediging of de solotentoonstelliing bijwonen?  Kijk hier voor meer info

Glas

 

Programma

De laatste jaren is er een groeiende interesse ontstaan binnen de vrije en toegepaste kunsten voor het gebruik van glas als artistiek materiaal. Haar unieke karakter en geschiedenis, maar bovenal de enorme diversiteit aan toepassingen, zorgen ervoor dat het zowel twee- als driedimensionaal kan ingezet worden, gaande van objecten, sieraden en sculpturen tot schilderijen, projecties en installaties.

Kunstenaars en ontwerpers grijpen steeds vaker terug naar oude ambachtelijke technieken (glasblazen en neon), gebruiken industriële producten (gebruiks- en vlakglas) of onderzoeken nieuwe technologieën (printen op en het printen van glas), om deze op een relevante wijze in te zetten in hun artistieke praktijk.

Vanaf het tweede bachelorjaar kunnen studenten Vrije Kunsten kennismaken met de Glasstudio en hun artistiek academische context verruimen en verdiepen vanuit het medium glas; daarbij kan er via een open en onderbouwd discours gezocht worden naar een balans tussen concept, creatie en materie.  Studenten kunnen ervoor kiezen om werk te realiseren in de Glasstudio in combinatie met hun hoofdatelier, maar kunnen ook verder groeien tot meer dan enkel een sporadisch gebruik ervan en specialist worden hierin.
 

Werkveld

De Glasstudio van PXL-MAD werkt structureel samen met het GlazenHuis te Lommel, een uniek museum voor hedendaagse glaskunst waar een professionele glasblaas-studio ondergebracht is, alsook een artist-in-residence werking die boeiende wisselwerkingen genereert.

Daarnaast worden er binnen de Glasstudio regelmatig projecten en workshops georganiseerd zoals het bouwen van een DIY glasoven (Masterclass), een initiatie glasblazen onder leiding van meesterblazers en het werken in neon-studio's.
 

Docent

Ilse Van Roy