MAD ABOUT ARTS? Breng dan zeker een bezoek aan de expo VLOEDLIJN. Nog tot 29 maart in MAD-Gallery Hasselt. Kijk hier voor meer info

Postgraduaat Accessoires

Welkom

In Vlaanderen zijn er tal van opleidingen op bachelor- en masterniveau, maar geen specifieke opleidingen voor accessoires. Zeg je mode en accessoires, dan moet je in Hasselt, de ‘hoofdstad van de smaak’, zijn.

School of Arts PXL-MAD breidt dan ook graag haar opleidingsaanbod uit met dit postgraduaat. Binnen deze nieuwe opleiding worden accessoires in ruime zin beschouwd: kleine objecten die op het lichaam gedragen worden (bv. riem, sjaal, sieraad, …) of door de mens meegedragen kunnen worden (bv. handtas, paraplu, …).

De opleiding focust zowel op de artistieke ontwikkeling als op de zakelijke component in al zijn facetten. Het eindresultaat van dit persoonlijk traject is dé opstap naar het professionele veld. De combinatie van zowel economische als artistieke begeleiding maakt dit traject uniek.

Doelgroep en toelatingsvoorwaarden

Deze opleiding richt zich op ontwerpers die zich willen specialiseren in het ontwerpen en het op de markt brengen/commercialiseren van accessoires. Om toegelaten te worden tot dit postgraduaat dien je, samen met je portfolio en behaalde Bachelor / Masterdiploma’s, een concreet projectvoorstel in dat beoordeeld wordt op kwaliteit, haalbaarheid en originaliteit. Cursisten met een Bachelor of Masterdiploma krijgen na het afronden van deze opleiding een getuigschrift, anderen een attest van deelname.

Inhoud

In het postgraduaat worden cursisten begeleid in het creatief ondernemen. De opleiding bevat zowel een artistieke component als een commerciële component. De verkregen inzichten worden verwerkt in een allesomvattend eigen project. Vandaar bestaat het programma uit 3 modules:

1. Creative Skills (10 studiepunten)
In deze module heeft de cursist intensieve inhoudelijke gesprekken met Tim Van Steenbergen én met een artistiek begeleider die geselecteerd wordt op basis van het projectvoorstel van de cursist.
Daarnaast vinden er tal van lezingen en workshops plaats die handelen over de verschillende aspecten van het ontwerp-, productie- en presentatieproces. Getuigenissen, bedrijfs- en tentoonstellingsbezoeken zorgen ervoor dat de cursist zijn werkveld leert kennen en de positie die hij hierin wil innemen kan bepalen.

2. Business Skills (10 studiepunten)
In deze module werken we nauw samen met experts Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Flanders DC voor een aantal workshopsessies omtrent doelgroep, prijszetting, design thinking, financiering,…
Dit programma wordt aangevuld met diverse workshops van toonaangevende bedrijven en ondernemers rond bv. branding en merkidentiteit, salesstrategieën, communicatie, …  Bovendien krijgt de cursist individueel begeleiding van een zakelijk begeleider die het commerciële deel van het project mee ontwikkelt.

In zowel de module Creative skills als in de module Business skills komt de cursist nauw in contact met het werkveld. De cursist neemt deel aan een aantal workshops, lezingen, bedrijfsbezoeken en bezoekt een aantal tentoonstellingen, beurzen, … voor een totaalwaarde van 20 volledige werkdagen.
Het postgraduaat wordt zo ingericht dat er een aantal activiteiten door iedereen gevolgd worden en dat er een aantal specifieker zijn, op maat van de projecten. De cursist kiest, in functie van zijn eigen traject, een aantal activiteiten uit het aanbod.

3. Integrated Project (20 studiepunten)
In deze module werkt de cursist aan zijn eigen project, collectie.
Deze module zal beoordeeld worden door een jury bestaande uit de artistiek en zakelijk begeleider van de cursist, Tim Van Steenbergen, de coördinator van de opleiding en een externe persoon (met expertise op vlak van het artistieke en zakelijke).
De output behelst niet enkel het maken van een aantal ontwerpen of een collectie, maar ook de presentatie, een concreet businessplan, branding, prijsbepaling …

Evaluatie en attestering

Voor de modules Creative Skills en Business Skills houdt de cursist een portfolio bij om zijn leervorderingen te verzamelen en in kaart te brengen.
Daarnaast zullen de individuele begeleiders permanent het parcours en het proces beoordelen. De module Integrated Project zal aan het einde van het traject geëvalueerd worden wanneer de cursist zijn project in zijn geheel voorstelt (zowel artistiek als economisch) via een juist medium (bv. tentoonstelling, webshop, show, …) door een interne en externe jury.

Wie als houder van minimaal een bachelordiploma op alle onderdelen slaagt, ontvangt het getuigschrift van het postgraduaat. Wie niet beschikt over een diploma hoger onderwijs, krijgt een attest van deelname.
Enkele opleidingsonderdelen kunnen onafhankelijk van het postgraduaat opengesteld worden voor externen (lezingen, workshops), waarbij een attest van deelname bekomen kan worden.
Elk academiejaar is er één afstudeermoment mogelijk in juni.

Praktische informatie

Data
De opleiding start begin academiejaar 2022-2023 (september 2022), op voorwaarde van voldoende cursisten. Afhankelijk van de mogelijke tijdsinvestering varieert de doorlooptijd van 1 tot 2 academiejaren. Wanneer de cursist de opleiding in één jaar wil doorlopen, moet hij/zij rekenen op een werkdruk van vier dagen per week. Als de cursist kiest voor een opleiding van twee jaar is dit twee dagen per week.

Locatie
PXL-MAD School of Arts
Campus Elfde Linie, gebouw G
Elfde-Liniestraat 25
3500 Hasselt Belgium

De locatie en tijdstip van gesprekken met externe begeleiders, atelier- en bedrijfsbezoeken worden individueel bekeken.
Cursisten kunnen naar wens gebruik maken van de studio’s en ateliers van PXL-MAD.

Contact / Coördinator
Karen Wuytens
+32 485 95 06 17
karen.wuytens@pxl.be

website

Inschrijvings- en betalingsmodaliteiten

De kostprijs van het hele traject bedraagt 4 000€ en is vrij van BTW.
Voor deze opleiding wordt een aanvraag ingediend voor het Vlaams opleidingsverlof.
Betalingen via KMO-portefeuille worden aanvaard.
Voor meer informatie over de betalingsmodaliteiten kan je terecht op het telefoonnummer +32 (0)11 77 57 05.

Partners en Werkveld

Om zo dicht mogelijk bij het werkveld te staan, werken we met een heel aantal betrokken partijen voor zowel de artistieke als economische aspecten zoals bijvoorbeeld Voka – Kamer van Koophandel Limburg, Flanders DC, Het Modemuseum Hasselt, …
Daarnaast krijgt iedere cursist individuele begeleiding van hoogstaande ontwerpers en adviseurs uit het werkveld zoals Tim Van Steenbergen en specifieke artistieke én economisch begeleiders op maat van het project van de cursist. De integratie in dit specifieke netwerk is van groot.

 

Fotografisch beeld: accessoires Tim Van Steenbergen Collection contraste / foto en styling: Benoît Bethume