Schrijf je vandaag nog in voor de toelatingsproef Grafisch Ontwerp. Nog niet overtuigd? Kijk hier naar onze troeven

Thursday Talks met Gésine Hackenberg

05 februari 2024 - 10:00

Sieraadontwerper Gésine Hackenberg gebruikt verschillende technieken en materialen om de conceptuele overlap tussen sieraden en aspecten van het dagelijkse leven te verkennen. Ze onderzoekt hoe huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en materialen zich verhouden tot het individu en het lichaam. Geschiedenis en klassieke onderwerpen uit de beeldende kunsten en sieraden dienen als belangrijke inspiratiebronnen waarvan ze elementen vertaald naar een eigen en hedendaagse context.
 
In haar recente werk fungeren sieraden en objecten als metaforen voor mentale toestanden, waarbij alledaags voorwerpen en huishoudelijke materialen dienen voor de expressie en reflectie van emoties. De gekozen materialen en technieken vertellen hun eigen verhalen over kostbaarheid en versiering, variërend van keramiek, (edel)metaal, Japanse Urushi-lak, textiel tot glas. Deze materialen vinden meestal hun oorsprong in verweven thema's van huiselijkheid, tafel- en voedselcultuur.

Gésine Hackenberg (°1972, Duitsland) woont en werkt in Amsterdam. Ze is opgeleid als goudsmid in Duitsland en studeerde sieraadontwerp aan de voormalige Fachhochschule für Gestaltung in Pforzheim. In 2001 behaalde ze haar diploma aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en in 2013 een Master of Arts aan PXL-MAD School of Arts. Tussen 2011 en 2019 was Hackenberg docent aan PXL-MAD School of Arts.

Van harte welkom op Gésine’s lezing op donderdag 22 februari, 19:00, AudiTorium Juweelontwerp & Edelsmeedkunst, Gebouw G, PXL-MAD School of Arts, Campus Elfde Linie, Hasselt.

Meer nieuws van PXL-MAD