Vrijdag 4 oktober verdedigt Charlotte Vanhoubroeck haar doctoraatsonderzoek. Wil je de verdediging of de solotentoonstelliing bijwonen?  Kijk hier voor meer info

Ann Bessemans ontwerp postzegel en bezorgt Bpost een wereldrecord

11 maart 2014 - 13:54

Ann Bessemans, typografe en docente aan de MAD-faculty, opleiding Beeldende Kunsten, bezorgde Bpost een wereldrecord. Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag (8 maart 2014) wilde de Belgische nationale bank een postzegel uitgeven met het artikel uit het VN-verdrag over de uitbanning van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen. Bij voorkeur de integrale tekst van het artikel telt, bij voorkeur in de 4 talen van het VN-verdrag. En als het even kan ook zo dat de tekst leesbaar is.

Het is vooral dit laatste, de leesbaarheid, die een uitdaging vormde en ervoor zorgde dat Bpost bij Ann Bessemans terecht kwam. Bessemans: “Ik heb geprobeerd om van de postzegel een grafisch en leesbaar geheel te maken. Daarvoor heb ik gekozen voor het lettertype BigVesta. Dit lettertype is speciaal ontwikkeld om ruimte te besparen en is dus zelfs in kleine lettergroottes nog goed leesbaar. Daarnaast was ook de emotie en esthetiek van het lettertype een belangrijke factor in mijn keuze. Het is een modern ogend lettertype met open vormen en elegante rondingen. Een mooie weerspiegeling van de hedendaagse vrouw.“

Uiteindelijk is Ann erin geslaagd om 606 leesbare woorden op de postzegel te zetten. De integrale tekst van het Verdrag, dat 239 woorden telt, zette ze in het typografisch portret. Door te variëren met kleurcontrasten en verschillende gewichten heeft het portret de dimensies die de zegel nodig heeft. Met 606 leesbare woorden werd de zegel erkend door Guinness World Records in de categorie "postzegel met het grootste aantal leesbare woorden".

Hoe Bpost bij Ann Bessemans terecht kwam? Wellicht heeft haar expertise in toegankelijke lettertypes hierin geholpen. Ann Bessemans is docente Typografie binnen de opleiding Grafisch Ontwerp van de MAD-faculty en onderzoeker bij de onderzoeksgroep FRAME (verbonden aan de onderzoeksgroep MAD-research binnen de Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt). Ze promoveerde een jaar geleden als 'doctor in de typografie' met een proefschrift over leesbaarheid van lettertypes voor kinderen met een visuele handicap. Het resultaat van haar doctoraatsonderzoek is een nieuw lettertype, Mathilda. Bessemans heeft dit nieuw lettertype ontwikkeld om slechtziende kinderen beter te laten lezen. Het lettertype moet worden gezien als een hulpmiddel, een soort bril dat het lezen bevordert zonder dat de lezer het bewust herkent.

Meer nieuws van PXL-MAD