Grafisch Ontwerp

Wil je Grafisch Ontwerp studeren in Limburg? De opleiding Grafisch Ontwerp is een afstudeerrichting van de academische opleiding Beeldende Kunsten. De opleiding tot grafisch ontwerper stimuleert je om bestaande oplossingen in vraag te stellen en te herdefiniëren. Door praktijk met theorie en onderzoek te bundelen, ontstond een nieuwe, goed onderbouwde afstudeerrichting. De opleiding Grafisch Ontwerp is volledig gericht op de sterk evolueren de toekomst: maatschappelijk, artistiek en op het vlak van media. Studenten van nu die Grafisch Ontwerp studeren zijn de vormgevers, maar ook de bedenkers van de toekomst.

Studieprogramma

De opleiding Grafisch Ontwerp bestaat uit een academische Bachelorprogramma van 3 jaren (180 studiepunten) en een Masterprogramma van 1 jaar (60 studiepunten). De opleiding wordt gegeven op campus Elfde Linie in Hasselt.

Studentenprofiel

Als Grafisch Ontwerper ben je een creator: een creatieve realisator. Je bedenkt niet alleen ideeën, maar je geeft ze ook vorm. Als ontwerper kan je een synthese maken van de problematiek van een opdracht en hierop een creatief en authentiek antwoord formuleren. Daarnaast beheers je als Master Grafisch Ontwerp grafische en multimediaprogramma’s, teken- en illustratieve vaardigheden en onderzoeks- en ontwerpmethodes, heb je inzicht in het prepress- gebeuren en ben je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het digitale tijdperk. Deze skills geven je de mogelijkheid om zeer ruim te anticiperen op opdrachten, zowel op zelfstandige basis als in dienstverband

Beroepsmogelijkheden

Grafisch Ontwerp levert het fundament om met beide voeten in de maatschappelijke vormgevingsrealiteit te kunnen staan. Oud-studenten zijn als zelfstandige of in dienstverband werkzaam in de volgende beroepsomgevingen:

  • audiovisuele bedrijven en webdesignstudio's
  • vormgevingsstudio's
  • grafisch ontwerpbureaus
  • reclamebureaus
  • tekenstudio's
  • uitgeverijen
  • communicatie- en ontwerpstudio's van bedrijven, organisaties en openbare diensten
  • academische onderzoeksinstituten en het onderwijs

In die beroepsomgevingen zijn de mogelijke functies zeer uiteenlopend.